Psychiater Martin Dysart neemt met tegenzin een speciaal geval aan van de Britse kinderbescherming.De 16-jarige Alan Strang is opgenomen in de kliniek nadat hij zes paarden aangevallen heeft en ze de ogen heeft uitgestoken. Niemand komt er achter wat er met Strang aan de hand is. Dysart begint met zijn behandeling in de hoop Alan te kunnen genezen. Langzaam wint hij het vertrouwen van de jongen en komt de therapie op gang. Maar tegelijkertijd beseft Dysart dat hij nooit de genezing kan brengen die noodzakelijk is, maar slechts datgene dat de maatschappij van hem verlangd. Terwijl Alan in zijn gedachten terugkeert naar die fatale nacht en vertelt over de rol die paarden in zijn leven spelen,worden de zekerheden van Dysart voor eens en altijd aan hetwankelen gebracht. 

Het psychologisch drama van Peter Shaffer (Amadeus) ging in 1973 in Londen in première enwas direct een hit voor het National Theater.De productie draaide 5 jaar in hetWest End en op Broadway, won talloze prijzen en werd verfilmd met Oscar-winnaar Richard Burton. Wat begint als een zoektocht naar de waarheid achter een krantenbericht ontaardt in een avond vol onthullingen en onzekerheden. Shaffer dwingt de toeschouwer voortdurend vergelijkingen te trekken met zijn eigen leven en daden en maakt daarmee tot een speciale theaterbelevenis.

Greg & Baud Productions speelt Equus in een geheel nieuwe regie en vertaling. In de voorstelling wordt de vraag “Wat is normaal” letterlijk van alle kanten belicht.

 

Martin Dysart
Sebastiaan Smits
Alan Strang
Jasper Opstelten
Dora Strang
Laura Hehenkamp
Frank Strang
Rob Keijzers
Hesther Salomonson
Yu Lan Leffers
Jill Mason
Kimberley Huizing
Harry Dalton
Erik v/d Kolk
Jonge ruiter
Maarten Kat
Zuster
Henrike Jansen

Tekst
Peter Shaffer
Vertaling
Sebastiaan Smits

Decorontwerp
Frans-Joseph Lamain

Lichtontwerp
Barry van Oosten
Regie
Nell Tazelaar en
Gerard Zijlstra